שנה חדשה מגיעה, תם השרב הגדול, הטמפרטורות יורדות והגשמים בפתח, תקופה מעולה בשנה להקמת גינה, שיקום או שיפוץ אזורים ספציפיים בה. בארצנו הנעימה אנחנו מבלים זמן רב מחיינו במרחבים שמחוץ לארבעת הקירות העוטפים אותנו, מבחינה פונקציונאלית הגינה היא אחד מחדרי הבית, וכמו הבית- גם הגינה מבקשת תכנון, מחשבה, איסוף כל הנתונים בשטח ואיסוף כל החלומות בלב בעלי הבית והגן. תכנון נכון יוציא אתכם מהבית החוצה אל הטבע הפרטי שלכם, ויעניק לכם אינסוף יופי והנאה מהשהיה בגן ביתכם, לאורך שנים רבות.
האינפורמציה הנדרשת לתכנון נכון ומקצועי של גינה היא רבה והדף קטן קצר מלהכילה, מומלץ לתכנן עם בעל מקצוע, מישהו שיכול להסתכל על הגינה באופן רחב ולאורך שנים קדימה. אנו מביאים כאן בתמציתיות את שלבי תכנון הגן, ומספר עקרונות לתכנון:
איסוף נתונים– הוא השלב טכני ומשמעותי ביותר, בשלב זה נעזר בתוכנית מדידה קיימת של השטח המפרטת את כל המידות והגבהים המדויקים, במידה ואין ברשותנו תוכנית מדידה ניתן למדוד את השטח בעצמנו, ולייצר רישום מדויק ככל האפשר. נבדוק את מפנה הגינה (צפון דרום…) וכמות השמש הישירה המגיעה לאזורי הגן השונים. נתייחס לאדמה הקיימת בשטח, לסוג והאיכות, למסלע, למזג האוויר ולמיקום הגאוגרפי.
חלומות וצרכים– נכין רשימת "מכולת" של כל הפונקציות שאנחנו צריכים בגן (מחסן, פרגולה, חניה, טרמפולינה וכו') ורשימת חלומות לגינה שלנו, בה אפשר להכניס את כל המחשבות הרצונות והרעיונות המיוחדים שיש לכם.
תוכנית בועות– היא שלב ראשון בתכנון, מסמנים באופן בסיסי ביותר, כמו סקיצה ראשונית, איפה כל פונקציה בגינה נמצאת. סימון השבילים הרחבות, אזורי הישיבה והפעילות, המדשאה, אזורי השתילה, חניה וכו'.
שלד הגן– העצים בגן, הם הפרט הגדול ביותר שאנחנו מתייחסים אליו בתכנון, ועל כן מהווים את שלד הגינה. עלינו להתייחס לגובה ולגודל הסופי אליו יגיע העץ בבגרותו, אל אופי העץ, האם נשיר, פורח, האם מיועד להצל על אזור מסוים או ליצור הסתרה, האם עץ פרי או נוי. כל אלה ישפיעו על החלטתנו איפה ואלו עצים לנטוע.
תכנון מפורט– הכנת תוכנית מפורטת המתייחסת לכמויות וסוגי החומרים, מיקומים מדויקים של הפונקציות בגן. בתכנון המפורט נתייחס להשקיה, תאורה, תכנון האלמנטים השונים (פרגולה, דק, ריצופים) ועם תכנון זה נוכל למעשה להוציא כמויות מדויקות ולחשב את עלויות הקמת הגן, אלה תוכניות שמאפשרות לגשת לביצוע העבודה.
תוכנית צמחיה– המון ידע וניסיון נדרש בתכנון נכון של צמחיה, נדרשת הכרות עם הצמחים באזורים השונים, והכרות המבחר הענק של צמחי הנוי והבר הנמכרים כיום במשתלות בישראל. גם כאן מומלץ להתייעץ עם בעל מקצוע או עם משתלה עליה אתם סומכים. העיקרון המנחה לבחירת צמחים- הצמח הנכון במקום הנכון, לפני שרוכשים צמח לגינה חשוב לברר את צרכיו, את הגודל אליו יגיע, את קצב הצימוח ודרישות אחזקתו, אך הנתון המשמעותי ביותר הוא כמות השמש או הצל שהצמח יקבל. בבחירת צמחים אנחנו מתייחסים למראה הצמח לאורך השנה, איך ייראה מופע החורף או הקיץ שלו, מתי פורח ומתי ייתן פרי האם צמח נוי או תועלת, כמה השקיה הוא מבקש, כמה גיזומים ועוד.