חץ כלפי מטה
חץ כלפי מטה

גידול ירקות אורגניים בגינה הביתית

תמונת הנושא של העמוד

ישראל ידועה כאחת המדינות המובילות בעולם בגידול וייצוא ירקות לכל רחבי תבל, בזכות מזג האוויר החמים והנעים שלנו והשמש התמידית. אך ל"הובלה" בתחום יש גם חסרון משמעותי, ישראל מתהדרת גם בתואר המפוקפק – המדינה בה הירקות והפירות הם המרוססים והנגועים ביותר בחומרים כימיים שונים, מה שהופך כל עגבניה אדומה תמימה למסרטנת ומסוכנת.

ירקות אורגניים כבר הפכו להיות מיינסטרים במטבח ובבישול הישראלי וניתן למצוא אותם כמעט בכל סופר גדול, אך מחירם עדיין גבוה, ומה יותר פשוט, בריא וזול לגדל את העגבניות האלה בגינה הביתית? אם אין גינה, אפילו עציץ במרפסת יכול להפוך לערוגה קטנה לגידול ירקות. אז איך עושים זאת בפשטות, בלי להיות גנן מקצוען ובלי להסתבך? הקפידו על חמישה חוקים חשובים אלו ותוכלו לגדל ירקות אורגניים משלכם לתפארת!

  1. תיחוח וטיוב האדמה- בין אם אנחנו שותלים ישירות באדמה או בעציץ- חשוב שהאדמה תהיה טובה, מאווררת ומועשרת בקומפוסט אורגני, שיקל על קליטת הצמח וייתן לו סביבה מפרגנת לגדילה. זהו השלב הקריטי והמשמעותי ביותר בגידול ירקות. במידה ואנחנו שותלים ישירות באדמה, חשוב ליצור ערוגה מוגבהת מעט מן הקרקע, כדי למנוע עודפי מים בסביבת בית השורשים, דבר הפוגע בהתפתחות הצמח ובתנובה שלו.
  2. שמש! רובם המוחלט של הירקות והתבלינים אוהבים לצמוח בשמש מלאה- הכוונה היא לפחות ל-4 שעות של קרינת שמש ישירה על הצמח. בתנאי אור נמוכים מזה הצמח יתפתח אך כמות הפרי תהיה נמוכה בהרבה.
  3. רוב הירקות הם עונתיים- כלומר חיים לאורך הקיץ או החורף וזהו- מסיימים את תפקידם בעולמנו. לכן בחירת צמחים מתאימים לעונה היא קריטית. בקיץ אנחנו מגדלים: עגבניות, פלפלים מתוקים וחריפים, חצילים, מלפפונים, קישואים, דלעות, אבטיחים, מלונים, שעועית, חמנייה, תירס מתוק, במיה ועוד. בחורף: גזר, חסות, תות שדה, כרוב, כרובית, ברוקולי, קולורבי, סלרי, פטרוזיליה, כוסברה, עלי בייבי, מנגולד, תרד ועוד.
  4. הדליית צמחים מתאימים כדוגמת מלפפון ועגבניה- הדליה היא תליית הצמח על עמוד או מעמד ייעודי לכך, מה שמאפשר כניסה רבה של אור לתוך הצמח, ומאפשר לפירות לגדול רחוק מהקרקע ולא להשאר מונחים עליה. כאשר הפירות נוגעים ישירות באדמה ישנה סכנה קבועה למגע עם אחד ממליוני האורגניזמים החיים בכל סנטימטר של אדמה. תהליך ההדליה מוציא את המיטב מהצמח ואת כמות הפרי הגדולה ביותר שלו.
  5. טיפול במזיקים, הגידול האורגני לא מאפשר שימוש בחומרי הדברה ודישון כימיים, ולכן הירקות תמיד יהיו חשופים למזיקים. ישנן דרכים רבות לבצע דישון אורגני, ותאוריות אינסוף, מדישונים העשויים סרפדים או מיצוי של צמחים אחרים בעלי ארומה חזקה. כזה הוא הטגטס הלימוני, צמח שאנו מקפידים לשתול בכל ערוגה ירקות כיון שהוא מגרש את החרקים רק בזכות הריח שלו.

השקו את הצמחים שלכם בהרבה מים ואהבה, התייחסו אליהם ובקרו אותם בכל יום ובכך תזכו לראות את השינוי והגדילה, איך שתיל קטן הופך לשיח שמביא פרחים שהופכים לפירות עסיסיים, אותם תחתכו לסלט ולרוטב לפסטה. לקטוף ירק ישירות מהשיח ולאכול אותו מיד באותו היום הוא ניצול הפוטנציאל המקסימלי של הויטמינים והמינרלים של כל צמח וצמח. בהצלחה ובתיאבון

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

eight + 10 =

© 2024 חנה וגיא טבק – תכנון והקמת גינות יפות.

בניה - שמרת דיגיטל - מומחה מחשוב ואינטרנט, עיצוב - סטודיו לעיצוב הלית קלכמן

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support