חץ כלפי מטה
חץ כלפי מטה

טו בשבט- חג האילנות, הטבע והסביבה

תמונת הנושא של העמוד

חודש שבט הגיע ואיתו מגיע חג החגים של הצמחים והטבע- טו' בשבט. כילדה אני זוכרת את עצמי יוצאת לנטיעות עם בית הספר בהתרגשות רבה, יום נטיעות היה מלווה בהרבה שמחה ברכה וריקודים סביב נטיעת העץ. וכמובן שגם היתה שם שירה ("כָּךְ הוֹלְכִים הַשּׁוֹתְלִים: רֹן בַּלֵּב וְאֵת בַּיָּד, מִן הָעִיר וּמִן הַכְּפָר, מִן הָעֵמֶק, מִן הָהָר – בְּט"וּ בִּשְׁבָט! בְּט"וּ בִּשְׁבָט!"). לימים כשגדלתי והפכתי את הנטיעות והשתילות למקצוע- הבנתי את הקדושה והחגיגיות סביב ימים אלה בשנה. אלה ימים שמסמלים תחילתה של התעוררות העולם לאחר הקור הגשם וההסתגרות, ימים של נביטה, פריחה, והתעוררות. הכל מוריק סביב וכל אי תנועה הופך ירוק ורענן.

טו בשבט הוא חג חקלאי- הלכתי בישראל, בשנים האחרונות גופים רבים כמו משרד החינות והחברה להגנת הטבע הכריזו על ט"ו בשבט כחג שמירת הטבע והסביבה, והם עוסקים בפעילויות חינוכיות וסביבתיות המקרבות את האדם אל האדמה.

מבחינה בוטנית- טו בשבט הוא הזמן הנכון ביותר לשתילות, מאמצע ועד סוף העונה החורפית (ינואר-פברואר) צמחיה רבה מתחילה ללבלב ולהתכונן לעונת האביב והפוריות, כמו גם בעלי חיים בטבע המתכוננים לאביב. מבחינת עונת השנה, הטמפרטורות, הלחות, השמש ותנאים סביבתיים נוספים- זהו תזמון מצוין לנטיעת מרבית העצים. לפי ההלכה, חכמינו קבעו את ט"ו בשבט כראש השנה לאילנות, בגלל העובדה שבארץ ישראל, (ובאזור הים-תיכוני בכלל), עונת הגשמים מתחילה בחג הסוכות. בדרך כלל, עד ט"ו בשבט כבר יורד רוב הגשם לאותה עונת חורף.

אז מתי הפך החג היהודי לחגיגת נטיעות ארצית? לראשונה שהתקיימו נטיעות טו' בשבט במושבה הגלילית- יסוד-המעלה בשנת 1884, 1,500 עצים ניטעו באותו היום. בינהם אתרוגים רימונים זיתים תאנים ותות. כמה שנים מאוחר יותר ב-1890 חגגו את טו בשבט -יעבץ, שהיה מנהל בית ספר בזכרון יעקב ותלמידיו בנטיעות של מאות עצים צעירים ברחבי המושבה. אך ימי נטיעות ארציים התחילו להתמסד בארצנו ב1908 אז הכריזה הסתדרות המורים כי  – ט"ו בשבט יהיה יום נטיעות, ועד היום נוהגים תלמידי ישראל ומוריהם בכל הארץ לנטוע עצים ביום זה.

טו בשבט בגינה הפרטית שלנו הוא זמן מצוין לאושש את הגינה מנזקי החורף, הסערה, הברד והקור. כשאשר הטמפרטורות מתחילות קצת לעלות והשמש ממשיכה להאיר קרניה- זהו זמן מצוין לגזום ענפים וגזעים שנשברו ברוחות הסערה, לפזר קומפסט ברחבי הגינה,  זה הזמן להתחיל לשתול צמחיה חדשה ולהחליף צמחיה שלא שרדה את החורף. בנוסף זהו הזמן האידיאלי בשנה לשקם גינה ותיקה, או אזורים מסוימים בה, או להקים גינה חדשה. כך שאם אם לקראת "פרוייקט גינה"  נצלו את שבועות החורף שנותרו לחשיבה ותכנון המרחב שסביב הבית, בקרו במשתלות ובגינות וקבלו רעיונות עיצוביים וגננים, איספו את כל האינפורמציה הנדרשת כדי לשקם/להקים את הגינה ותוכלו להתחיל לבצע מיד לאחר טו' בשבט.  ואם כבר בחג האילנות עסקינן, בעולם תכנון הגינות- ומנקודת מבט אדריכלית- עצים מהווים את שלד הגינה, את הבסיס. כשמתכננים צמחיה מתחילים ראשית בתכנון העצים. בחירת עץ נכון למקום הנכון יכולה לייצר חלל מרהיב לשהות בו. לעצים תפקידים פונקציונאליים רבים כמו הצללה, מיסוך, הסתרה. עצי פרי וריח מהווים עצי תועלת בגן, ונותנים את התמורה הנפלאה ביותר בגינה- פרי מתוק אורגני וטעים שגידלתם בעצמכם!

ואסיים בברכת האילנות הנאמרת בחודש שבט כולו- ליד כל עץ פרי פורח: בָּרוּךְ אַתָּה ה' אֱלֹקֵינוּ מֶלֶךְ הָעוֹלָם, שֶׁלֹּא חִסֵּר בָּעוֹלָמוֹ כְּלוּם, וּבָרָא בּוֹ בְּרִיּוֹת טוֹבוֹת וְאִילָנוֹת טוֹבוֹת וְנָאוֹת, לֵהָנוֹת בָּהֶן בְּנֵי אָדָם

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

8 − 6 =

© 2024 חנה וגיא טבק – תכנון והקמת גינות יפות.

בניה - שמרת דיגיטל - מומחה מחשוב ואינטרנט, עיצוב - סטודיו לעיצוב הלית קלכמן

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support