תכנון נכון של גינה, טיפול בריא באדמה, בהשקיה ושימוש בצמחיה מתאימה, יכול להגדיל את המגוון הבילוגי בגן- כלומר- להזמין בעלי חיים שונים לגינה- ציפורים, פרפרים , מאביקים שונים וכו. ככל שהמגוון הביולוגי יהיה גדול יותר- כך הגן יהיה בריא פורה והרמוני יותר. ופרפרים… הם הרי החרקים המשגעים ביותר, מיד מעוררים בנו יופי, תנועה, חופש, ססגוניות וקלילות. בבר הישראלי ישנם כ-140 מיני פרפרים, ובעולם כולו הוגדרו כ20,000 מינים. הפרפר הצבעוני המופיע בגינה או בטבע במעוף עליז וחי, הוא למעשה פרפר המצוי בשלב הבוגר של התפתחותו וכבר עבר את שלושת השלבים הראשונים של ההתבגרות: ביצה, זחל, גולם. את הביצים מטילות האמהות על צמחים פונדקאים, אשר יהוו מזון לזחל שיתפתח בהמשך.
בתכנון גינת הפרפרים נביא בחשבון מספר פרמטרים: כמות האור פרפרים זקוקים לפינות מוצלות ונעימות למנוחה אך במקביל, מרבית זמן פעילות הפרפר הבוגר היא בשעות האור, ולכן ככל שהאזור יהיה מואר יותר, כך יגיעו יותר פרטים לגינה. בנוסף, כדאי לבנות אזור מוגן מרוח חזקה בגינה, כמו שתילת גדר חיה משיחים ירוקי עד או בניית גדר אטומה. שימוש בחומרים טבעיים בניית מסלעות, או טרסות, שימוש באבנים גדולות, יצירת שבילים משבבי עץ/חלוקי נחל, כל אלה יכולים לשמש את בוגרי הפרפרים ולהזמינם לשהות בגינה –בעזרת החומרים הטבעיים ניצור נקודות תצפית עבור הבוגרים ונקודות מסתור בין הצמחיה והאבנים. בחירת צמחים כשאנחנו מבקשים להזמין לנו פרפרים אל הגינה, חשוב שנשתול גם צמחים פונדקאים המזמינים את האמהות להטיל ביצים עליהם, וגם צמחי צוף המהווים מזון לזחלים ולפרפרים הבוגרים.יש לשתול את הצמחים במדרוג כלומר – מהגבוה ביותר לנמוך ביותר. פרפרים נמשכים לכתמי צבע, והם מעדיפים בעיקר את גווני הכתום סגול, צהוב, אך יגיעו גם לוורודים ולבנים. מומלץ לשתול מגוון רחב של מיני צמחים, ולגוון בגבהים בצבעים ובטקסטורות, כאמור גודל המגוון הביולוגי הוא המפתח לגינה עשירה ומוצלחת. חשוב לבחור צמחים בעלי פרחים רבים, וליצור תוכנית צמחיה בה יש פריחה בגינה לאורך כל עונות השנה.
הנה חלק מהזנים ומיני צמחים מומלצים, שניתן להשיג במשתלות: קטלב מצוי, מורן החורש, יערה איטלקית, יערה רבת ריח, לנטנה ססגונית, לנטנה לילכית, רוזמרין, זוטה לבנה, רודא (פיגם מצוי), דו-שן, חרצית שיחנית, עפרית הכף, אגפנתוס אפריקאי, שיח אברהם מצוי, אסקליפיאס, בודילאה דוידי, דורנטה תאילנדית, לטם מרווני, מרווה רפואית, לוונדר מנוצה/משונן, לובליה דלילה. בנוסף מומלץ לשלב צמחיית בר מקומית, המזמינה פרפרים החיים בסביבה הטבעית שלנו , את צמחי הבר האלה ניתן לרוב למצוא בזרעים/בצלים/פקעות במשתלות ייעודיות לצמחיית הבר של ארץ ישראל. דוגמאות לצמחים מומלצים לזריעה: פשתה שעירה, דודא רפואי, טיון דביק, גלידן מצוי, כובע הנזיר, דורבנית סגולה, אספסת מצויה, צלף קוצני, סתונית היורה, תלתן ריסני, אמיתה קיצית ועוד.
הפרפרים יופיעו בגינה לאורך רוב השנה, כמו הציפורים גם הפרפרים נודדים דרומה לאפריקה וצפונה חזרה אלינו הם צולחים מאות קילומטרים בעונת הנדידה. לפעמים מספיקה להם עצירה קצרה כדי להטיל את הדור הבא ולהמשיך הלאה. בסתיו נראה פרטים רבים של נימפית החורשף, לבנין הכסיה ודנאית תפוח סדום, הם יעברו כאן בדרכם דרומה. לעיתים נראה פרפרים ביום חורף חמים ושמשי כמו זנב הסנונית ולבנין הכרוב, בקיץ תגיע הדנאית ההדורה וכך אנחנו יוצרים מעגל של חיים עליזים וססגוניים בגינה שלנו. חובבי הפרפרים מוזמנים לאתר קסום וידידותי עם צילומים משגעים לזיהוי פרפרים ארץ ישראלים: zihitiparpar.wixsite.com/parpar
צילומי הפוסט באדיבות: שלו ויסמן, עין חרוד